Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Cukormentes fekete ribizli lekvár

A gyümölcsök között akadnak olyanok, melyeket érdemes mértékkel fogyasztani - nos, a ribizli pont nem tartozik ezek közé!

  • A piros ribizli értékes élelmi rostokat, kiemelkedően nagy mennyiségű C-vitamint és rengeteg antioxidánst tartalmaz, kalóriát viszont annál kevesebbet!
  • A kicsit édeskésebb ízű fekete ribizlit pedig receptre írnánk fel mindenkinek, aki a ráncai miatt aggódik, hiszen a népgyógyászati megfigyelések alapján lassítja az öregedést, emellett gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó.

Az igencsak apró gyümölcsszemek miatt a ribizli fogyasztása talán macerásnak tűnhet, afelől azonban kétség sincsen, hogy nagyon is megéri vesződni vele!
Nyáron szinte naponta készíthetünk más és más gyümölcsből csemegéket, ráadásul már könnyedén megoldható a cukor helyettesítése is. Ezúttal egy cukor- és tartósítószermentes fekete ribizli lekvár receptjét hoztuk el Nektek, amivel üvegbe zárhatjátok ezt a C-vitaminban gazdag, isteni csemegét! 

Fekete ribizli lekvár

A fekete ribizli alapvetően édes, de ha lekvárt főzünk belőle, valamivel édesíteni kell, hiszen hő hatására inkább a savanykás íze érvényesül. A cukor helyett ebben a receptben négyszeres édesítőt használunk, a sűrítésért pedig a fekete ribizli héja, illetve a hozzáadott pektin felel.

Hozzávalók:

  • 1 kg fekete ribizli
  • 10 dkg negyedannyi édesítő
  • 15 dkg pektin
  • frissen facsart citromlé, ízlés szerint vanília

A szokásos módon sterilizáljuk a befőttesüvegeket, és a töltésig forrón tartjuk őket.
Az alaposan megmosott gyümölcsöt egy lábasban rusztikusra turmixoljuk (ha szükséges, egy kevés vízzel), felforraljuk, majd hozzáadjuk az édesítőt és a pektint. Folyamatos kevergetés mellett nagyjából 15-20 percig főzzük, közben ízesítjük a citromlével és a vaníliával.
A kész lekvárt a steril üvegekbe szedjük, még forrón jó szorosan lezárjuk, és fedőre állítjuk. Ha minden üveggel megvagyunk, az üvegeket a talpukra állítjuk, és száraz dunsztban néhány nap alatt lassan hagyjuk őket kihűlni.
Az eltett lekvárok sokáig eltarthatók, azonban a bontott üvegek tartalmát - tartósítószer hiányában - hűtőben kell tartani, és néhány napon belül célszerű elfogyasztani.

Kép letöltés

1 MB
2 MB