Ha azt gondolod, hogy az alma unalmas gyümölcs, az almás pite pedig elcsépelt sütemény, ez a nagyon egyszerű, ám mégis igazán ünnepi recept biztosan átformálja a véleményed. Ha még mindig hiányzik egy láncszem az ünnepi menüsorból, válaszd a franciák fordított almatortáját, a tarte tatin-t! A karamellizált alma illata és íze szinte biztos, hogy elbűvöli majd a szeretteidet.
Fordított almatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 4-5 evőkanál hideg víz
Hozzávalók a karamellizált almához:
- 6 db közepes alma
- 12 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- egy csipet só
Így készítsd el:
Dolgozd össze a vajat a cukorral és a sóval. Épp csak annyi hideg vizet adj hozzá, hogy a tészta összeálljon, és ne legyen ragacsos. Tedd hűtőbe, amíg elkészíted a karamellizált almát.
Ehhez hámozd meg az almákat, vágd ki a magházukat és negyedeld el őket. Tűzálló serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a cukrot, és alacsony lángon karamellizáld. Amikor forrni kezd, tedd bele az almaszeleteket, párold őket félpuhára, majd húzd le a tűzről a serpenyőt.
Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy a serpenyőt éppen befedje. Tedd a karamellizált almára, széleit villával nyomkodd le, a közepébe pedig szúrj lyukakat. Tedd 190 fokos sütőbe 20-25 percre.
Mikor elkészült, hagyd hűlni 15 percig, majd gyors mozdulattal fordítsd egy tálra. Ha az almaszeletek a serpenyőben ragadtak, egy pillanatig se aggódj, elrendezheted őket a torta tetején villával is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!