Itt a szeder szezonja, mely végre hozza a kissé fanyar ízű terméseket, melyek ellen legfeljebb a hófehér ruháink emelhetnek kifogást.
Ez a fekete bogyós gyümölcs az egyik legértékesebb antioxidáns-bombánk, kutatások szerint serkenti az agyműködést, véd az öregedéssel járó folyamatoktól. Ráadásul az emésztést is segíti és a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak köszönhetően nagyban hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Alacsony cukortartalmú, így nassolnivalónak sem utolsó, ha épp diétázunk.
Ha jól esne a nyári melegben egy tál hideg, savanykás szederkrémleves, ajánljuk az alábbi verziót, melyet cukor nélkül is elkészíthettek nagyjából 10 perc alatt!
Hideg szederkrémleves
Hozzávalók:
- 500 g szeder
- 4 dl víz
- 1 dl tejszín
Opcionális:
- reszelt citromhéj, fahéj
- ízlés szerinti mennyiségű cukor vagy alternatív édesítő
A szedret kevés cukorral, a vízzel, a fahéjjal és a citromhéjjal beforraljuk. Ha pár perc alatt puhára főtt, turmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magoktól. A levest ezután csak összefőzzük a hozzáadott tejszínnel, majd hidegen tálaljuk. Tipp: tálaláskor cukrozatlan tejszínhabbal és friss szederrel díszíthetjük!