Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Szőlős csirkemáj

Az ősz egyik szimbóluma és egyben legkedveltebb gyümölcse a szőlő.
Fajtái nemcsak alakjukban, méretükben, ízükben térnek el, de abban is, hogy milyen célból termesztjük őket, így megkülönböztetünk bor- és csemegeszőlőket, valamint kettős hasznosításúakat.

Ez a legrégebb óta termesztett bogyós gyümölcsünk erősen kalóriadús csemege: kilója 180 gramm szőlőcukrot, 130 gramm rostot, 6-9 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt és 5 gramm szerves sót tartalmaz, és mintegy 70%-a víz!
Kúraszerűen ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, héjában és magjában pedig gyógyító erejű ásványi anyagok, antioxidánsok találhatók, köztük a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata védi az idegrendszert, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést, de allergia és visszér kezelésére is javasolják.

Gondoltál már arra, hogy a szőlőt valamilyen sós ételben emeld új szintre? Legtöbbször sajttal és dióval párosítják, pedig más alapanyagokkal is jól kijön. Ezzel a recepttel pár perc alatt kipróbálhatod, hogy működik!

Szőlős csirkemáj 

Hozzávalók: 

  • 400 gramm tisztított csirkemáj
  • 100 gramm édes, magozott vagy magmentes szőlő
  • 1 dl fehérbor
  • kakukkfű 
  • kacsazsír


Kevés szárnyas zsírt hevítünk, majd a forró serpenyőben, hirtelen pirosra sütjük a csirkemájakat, oldalanként nagyjából 3 perc alatt. Ha szárított kakukkfüvet használunk, már a májjal együtt a serpenyőbe tehetjük, ha újra frissítjük, akkor csak a szőlővel egy időben adjuk az ételhez. A csirkemáj akkor jó, ha kívül megpirult, belül pedig még rózsaszín és krémes, de már nem véres. Amikor már majdnem kész, dobjuk mellé a serpenyőbe a felezett és kimagozott szőlőszemeket, öntsük fel a borral, majd néhány perc alatt forraljuk el a bort. Tálaláskor sózzuk.
Az így készített szőlős, fehérboros csirkemájat fogyasszuk pirítóssal, vagy főételként petrezselymes burgonya mellé.
Jó étvágyat!

 

Kép letöltés

1 MB
4 MB