Magazin

Facebook oldalunkról ajánljuk #gyumolcsgasztrokalandok - Eper

Az epernél talán nem is találunk népszerűbb bogyós gyümölcsöt. Szezonjában legszívesebben kilószám ennénk magában, sütnénk süteménybe, vagy tennénk még finomabbá vele a reggelinket.
Az eper viszont sokkal több annál, mint csak egy különlegesen finom gyümölcs: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat, és C-vitamin-tartalma is jelentős! 100 gramm mindössze 30 kalóriát tartalmaz, a málna és a szőlő után pedig ezt tartják a legjobb mangánforrásnak.
Rendszeres fogyasztása esetén csökkent kockázatot figyeltek meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban, ráadásul hosszú távon a kognitív és motorikus funkciók fokozott javulását is eredményezi.
Hogy mindemellett igen ízletes csemege is, az csak hab a tortán!

Ha szívesen beillesztenétek a menübe, az alábbi receptet ajánljuk figyelmetekbe!

TÚRÓCSINTA

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 banán
  • 1 tojás
  • 50 gramm túró
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • kb. 1 dl magtej, tej, vagy víz
  • néhány szem friss eper felszeletelve

Az öntethez:

  • 50 gramm túró
  • 100 gramm joghurt
  • reszelt citromhéj (kezeletlen!)
  • ízlés szerint méz, édesítő, vagy kevés cukor
  • néhány szem friss eper

Elkészítés:
Villával keverjünk sűrű palacsintatésztát a fenti hozzávalókból, majd egy forró, vékonyan olajozott serpenyőben süssünk belőle tenyérnyi adagokat. A tészta nyers felébe nyomkodjunk eperszeleteket. Akkor fordítsuk meg őket lapáttal, ha a nyers fele elkezd mattulni, és pici buborékok képződnek rajta.
A joghurtos túróöntetet szintén villával keverjük el, és ezzel tálaljuk a túrócsintákat, valamint friss eperrel.

Kép letöltés

1 MB
10 MB