A zsírmáj sokáig tünetmentes, illetve első tünetei is általánosak, így nehéz felismerni a betegséget, pedig kezeletlenül igen súlyos következményei lehetnek. Dr. Németh Alíz hepatológus, gasztroenterológus segítségével beszéltünk e veszélyes rendellenességről.
Mit értünk zsírmáj alatt? Mi egyáltalán a betegség lényege?
A zsírmáj nagyon gyakori betegség, aminek egyik legnagyobb veszélye, hogy nem minden esetben okoz panaszt, illetve, az első tünetek jellemzően általános jellegűek
Mindenesetre ha valaki indokolatlan kimerültséget és a has jobb felső részén megjelenő fájdalmat, kellemetlen érzést tapasztal, jól teszi, ha orvoshoz fordul.
Ha az állapot már előrehaladottabb, a tünetek is kifejezettebbekké válhatnak, kialakulhat például haspuffadás, bőraláfutások, nyelőcsőben, gyomorban kitágult erek, kipirosodott tenyér, a bőr és a szemfehérje sárgasága.
Ugyan nem érzékelhető panasz, de a megnagyobbodott lép is jellegzetes tünet: utóbbit hasi ultrahanggal lehet kimutatni.
Hogyan alakul ki a betegség?
Az egészséges máj nem tartalmaz zsírt, a zsírmáj azonban olyan elterjedt betegség, hogy lassan népbetegségnek lehet nevezni. Elsősorban az alkoholbetegek és az elhízással küzdők a veszélyeztettek.
A zsírmáj igen gyakran az alkoholfüggőség következménye, az alkoholbetegeknél diagnosztizálható az úgynevezett alkoholos zsírmáj.
A másik nagy rizikócsoportot a túlsúlyos, elhízott személyek jelentik, nekik mintegy 80 százalékuknál lehet jelen ez a probléma.
A további kockázati tényezők közé soroljuk a 2-es típusú cukorbetegséget, az inzulinrezisztenciát, a magas vérzsírszintet, a metabolikus szindrómát – ami a cukorbetegség, a magas vérnyomás és vérzsírszint, illetve az elhízás kombinációja –, a policisztás ovárium szindrómát, a pajzsmirigy- alulműködést, a hasnyálmirigy betegségeit, a felszívódási zavarokat, illetve bizonyos gyógyszerek, így jellemzően szteroidok, hormonok hosszú távú szedését.
De növeli a kockázatot a dohányzás, sőt, önmagában az is, ha valaki elmúlt 50 éves.
Az akut terhességi zsírmáj egy külön csoportot jelent, amely szerencsére igen ritka, ugyanis az anyát és a magzatot is veszélyezteti.
Mi történik, ha kialakul a zsírmáj, és nem kezelik?
A zsírmáj egyik legnagyobb veszélye, hogy nem feltétlenül okoz panaszt, illetve, ha mégis, akkor meglehetősen általánosakat. Viszont azért fontos idejében felismerni az állapotot, mert kezeletlenül súlyos következményei lehetnek.
Négy stádiumot különböztetünk meg. Az elsőben a májban még csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel, majd következik a májgyulladás: ebben a fázisban már gyulladásvan a májban.
A fibrózisos szakaszban az állandósult gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de még normálisan funkcionál a szerv.
Az említett májzsugor már igen veszélyes stádium: több év után alakul ki, mivel a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Jelentősen hozzájárul a májelégtelenség és májdaganat kockázatának növekedéséhez.
Az első stádiumok tünetmentessége miatt sajnos sokan későn fordulnak orvoshoz. Így idővel az állapot egyre romolhat, kialakulhat a májcirrózis, azaz májzsugorodás, valamint, ha a zsírmáj és a cukorbetegség együttesen van jelen, jelentősen nő a szívbetegségek megjelenésének esélye is.
Fontos tudni, hogy idejében felfedezve, életmóddal és szükség esetén gyógyszerrel a romlás megállítható és a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető.
Hogyan lehet diagnosztizálni a zsírmájat?
A diagnosztizálás első lépése a laborvizsgálat, ezen belül a májfunkció megállapítása, bár ez a módszer nem ad teljes képet a zsírmájról.
Ezért jelent jó megoldást a máj szerkezeti vizsgálata, ami tulajdonképpen egyfajta fájdalommentes hasi ultrahang. Ennek segítségével a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása néhány perc alatt, szövettani pontossággal megtörténhet, hiszen az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről.
A májszerkezeti vizsgálattal 10 kilogramm feletti gyermekeket és extrém elhízott felnőtteket is képesek vagyunk vizsgálni, bár néhány esetben elkerülhetetlen a biopszia. Akkor lehet kimondani a metabolikus diszfunkcióval asszociált zsírmájbetegség diagnózisát, ha a vérből származó biomarkerrel vagy szövettani vizsgálattal és képalkotó vizsgálattal kimutatható.
Mint említettem, idejében felfedezve, életmóddal és bizonyos esetekben gyógyszerrel a romlás megállítható és a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető. Ezért ha valaki az említett rizikócsoportokba tartozik, érdemes részt vennie egy hepatológiai kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlott májszerkezeti vizsgálatot végeztetni az említett tünetek megjelenése esetén is.
Életmódunkban milyen változásokat kell eszközölnünk, ha kiderül, hogy zsírmájunk van?
Akár alkoholos, akár nem-alkoholos zsírmáj betegségre derül fény, a kezelés alapköve mindenképpen a megfelelő étrend és életmód.
Fogyasszunk zöldleveles zöldségeket: a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a kelkáposzta és más zöld leveles zöldségek nem csak a testsúlycsökkentő diéta részeit képezhetik, de egérkísérletekben akadályozták a zsír lerakódását a májban. Ajánlott a tofu is.
Bizonyos halak, például a tonhal, a pisztráng, a lazac, a makréla, a szardínia nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavat, akár még olajos halkonzerv formájában is). Ez az anyag nem csak az egészséges zsírszint kialakítását segíti, de gyulladáscsökkentő hatása is van.
A dió, a mandula és más magvak szintén magas omega-3 tartalmuk miatt segítik az egészséges májfunkciók fenntartását.
A teljes kiőrlésű gabonák, például a zab egyrészt energiával látnak el, másrészt magas rosttartalmuk is segíti az emésztést.
Kutatások szerint a napi 2-3 kávé csökkenti az abnormális májenzimek termelődését, kiváló szabadgyök-fogó hatású és csökkenti a máj szerkezeti átépülését.
Az egészséges zsírokban gazdag avokádó képes lassítani a májkárosodás folyamatát, magas rosttartalma miatt pedig támogatja a diétás célokat.
Ugyancsak májvédő szerepűek a magas protein- és alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.
A napraforgómagban található E-vitamin és az antioxidánsok segítik a máj működését. A magas omega-3 tartalmú olívaolaj hasznosabb alternatíva a főzéshez, mint a margarin és a vaj, ugyanis a májenzimek szintjét is képes csökkenteni.
A fokhagyma pedig nemcsak remek ízt adhat az ételeknek, de a fokhagymapor a fogyásban és a vérzsírszint csökkentésben is segítség lehet.
És igyunk sok zöldteát: számos előnyös hatása ismert, a koleszterinszint csökkentéstől a máj zsírtartalmának redukálásáig.