A gyógyszerekben tetten érhető növényi inspiráció
Meglepő lehet, de a modern gyógyszerhatóanyagok jelentős része ma is természetes eredetű, vagy természetes vegyületekkel rokon, azok mintájára átalakított vagy kifejlesztett vegyület.
A II-es típusú cukorbetegség kezelésében elsőként választandó metformint a kecskeruta tartalomanyagai ihlették. A kémiai módosításoknak köszönhetően a metformin jobb hatással és biológiai hasznosulással rendelkezik, mint a kecskeruta vegyületei, ezért a terápiában a metformint és nem a kecskerutateát használjuk.
Újabb diabéteszgyógyszerek is köthetők a növényekhez. Azt, hogy az almafa kérgéből kinyert florizin fokozza a vizelettel ürülő cukor mennyiségét már az 1800-as évek végén felfedezték. A 20. század során végzett intenzív kutatások során sikerült felderíteni a vegyület hatásmechanizmusát. A florizin kompetitíven gátolja a bélben (SGLT-1) és a vesében (SGLT-2) található nátrium-glükóz kotranszportereket, így az inzulinszekréciótól függetlenül képes csökkenteni a vércukorszintet.
A florizin mintájára előállított gyógyszerhatóanyagok (például dapagliflozin, empagliflozin) az SGLT-2 gátlásával fokozzák a vesén keresztüli glükózürítést és csökkentik a vércukorszintet.
Hogyan befolyásolják a növényi hatóanyagok a vércukorszintet?
Bár a növények pontos hatóanyagai nem mindig beazonosíthatók, in vitro tesztek és állatkísérletek alapján elmondható, hogy azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények és a szintetikumok kifejtik a vércukorszint-csökkentő hatásukat, nagyon hasonlók.
Mely növények befolyásolhatják érdemben a vércukorszintet?
Számos, közismert növény vércukorszint-csökkentő hatását írták már le és közel 50 növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták már állatkísérletekben, a humán vizsgálatok száma azonban ennél lényegesen kevesebb.
Több élelmiszerként fogyasztott növény befolyásolja kedvezően a vércukorszintet.
A poliszacharidban gazdag útifűfajok (egyiptomi, nyálkás, homoki) vércukorszint-csökkentő hatását humán vizsgálatokban is igazolták.
A növények hatása egyrészt azzal magyarázható, hogy a bélben megduzzadó poliszacharid csökkenti a cukor felszívódását, másrészt pedig kimutatták, hogy a növények hatnak a vércukorszint-szabályozásban résztvevő inkretin hormonokra.
Megfigyelték, hogy az útifű fogyasztása után mérséklődik a vércukorszint-emelkedés, hosszú távon pedig csökken az éhomi vércukorszint és a HbA1c-szintje.
A kedvező hatások eléréséhez napi 15 g magot vagy 10 g maghéjat ajánlott fogyasztani. Az útifűfogyasztás befolyásolhatja az inzulinszükségletet, ezért ha cukorbeteg érdeklődik az egyébként hashajtóként is alkalmazott útifűfajok iránt, mindenképp hívjuk fel a figyelmét a sűrűbb vércukorszintmérésre.
Számos vizsgálat fókuszált az ázsiai ginzeng vércukorszintcsökkentő hatására, fontos azonban tudni, hogy a növény ilyen céllal csak II-es típusú cukorbetegeknek ajánlható biztonsággal, és használata mellett a vércukorszint szoros monitorozása szükséges.
Cukorbetegség esetén kockázatos lehet a homoktövis fogyasztása, mivel a növény hatóanyagai felerősítik a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását, így vészesen alacsony vércukorszint alakulhat ki.
Létezik-e növényi inzulin?
A cukorháztartás egyik legfontosabb szabályzó eleme a hasnyálmirigy β-sejtjei által termelt inzulin. Ahhoz, hogy a sejtek a vérből cukrot tudjanak felvenni – kevés kivételtől eltekintve – inzulinra van szükség.
Amennyiben tehát a hasnyálmirigyben nem termelődik inzulin, úgy kívülről szükséges pótolni, éppen ezért az I-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja az inzulin.
Az inzulin fehérjetípusú anyag, szájon át tehát nem pótolható, mert a gyomor-bélrendszerben elbomlana. Bármilyen hangzatos is a növényi inzulin kifejezés, jelenleg nem ismert olyan növényi eredetű anyag, ami az inzulinnal egyenértékű lenne és terápiásan alkalmazható volna.
A cukorbetegség szövődményei esetén…
A diabéteszes neuropátia enyhítésére kiválóan alkalmazhatók a paprika csípősségéért felelős kapszaicint tartalmazó tapasztok és krémek.
A cukorbetegséget kísérő látásromlás enyhítésére alkalmas a fekete áfonya, amely javítja a retina érzékenységét és a látást. A fekete áfonya rutinszerű alkalmazásához azonban a kezdeti biztató eredményeket megerősítő további vizsgálatok szükségesek.
Milyen terméket javasoljunk?
Mára számos növény vércukorszint-csökkentő hatását vizsgálták állatkísérletekben, ugyanakkor – a humán vizsgálatok hiányában és a megfelelően meggyőző eredményekig – mind az I-es, mind a II-es típusú cukorbetegség kezelésének elsődleges terápiáját a bizonyított hatású gyógyszerek adják.
A növényeknek csak kiegészítő szerepe lehet a cukorbetegség kezelésében és minden esetben hívjuk fel a beteg figyelmét rá, hogy bármely, a vércukorszintet befolyásoló készítmény csak a vércukorszint gyakori ellenőrzése mellett, az orvos tudtával alkalmazható. Érdemes kerülni az egzotikus vagy gyanúsan sokat ígérő növényeket, ezek hatása ugyanis kiszámíthatatlan lehet.
Dr. Tóth Barbara
2024. január 8.